La Volta 2025 recorrerà les Terres de l’Ebre amb una etapa amb inici a Paüls i final a Amposta
14 de novembre 2024 - 14:00 [GMT + 1]
El municipi de Paüls s’estrena a la cursa ciclista catalana acollint una sortida d’etapa i Amposta retorna com a final d’etapa, l’última d’elles el 1983
La Volta Ciclista a Catalunya comptarà amb una etapa que transcorrerà íntegrament per les comarques de les Terres de l’Ebre, en el recorregut de la seva 104a edició. El municipi baix ebrenc de Paüls, ubicat al cor del Parc Natural dels Ports, serà el punt de sortida d’una de les etapes que realitzarà la prova entre el 24 i el 30 de març, i que finalitzarà a la localitat d’Amposta, un dels indrets més icònics del Delta de l’Ebre.
Les Terres de l’Ebre centraran tot el protagonisme en una de les etapes de la 104a edició de la Volta Ciclista a Catalunya. D’altra banda, la Volta treballa amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona amb la voluntat d’organitzar una etapa a la Costa Daurada que recorri tant territoris d’interior com del litoral, en l’edició de 2026. En aquesta ocasió les 4 comarques que conformen les Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Montsià, Terra Alta i Ribera d’Ebre seran l’escenari d’una de les etapes de la Volta 2025. Paüls (Baix Ebre) acollirà per primera vegada una sortida de la prova mentre que la capital del Montsià, Amposta, serà el punt final de l’etapa.
Amb poc més de 550 habitants aquest municipi està assentat sobre un turó, al peu del castell. El terme de Paüls ha estat definit com un amfiteatre envoltat de muntanyes. Els carrers són escalonats, estrets i costeruts a causa del desnivell del terreny. El municipi té una orografia típicament muntanyenca (de fet és l’únic poble d’alta muntanya de la comarca), i representa una de les portes d’entrada al Parc Natural dels Ports. Amb una extensió que comprèn més de 35.000 hectàrees en territori català, es tracta d’un massís calcari, escarpat i abrupte que es presenta com un espai natural feréstec, amb boscos frondosos i multituds de rutes per a la realització de senderisme. El cim més alt del Massís dels Ports és el Caro, amb 1.441 metres d’altitud que ens permet gaudir d’unes vistes fantàstiques tan del Parc com del Delta de l’Ebre, i que ha sigut escenari de 4 arribades de la Volta, l’última d’elles el 2023 amb victòria de l’eslovè Primoz Roglic.
Per la seva banda, Amposta acollirà per 17ª vegada a la seva història una etapa de la Volta. Fins a nou vegades ha sigut seu de sortida d’una de les etapes, sent dues d’elles el gran punt de sortida de la prova. La primera d’elles es remunta a l’any 1926 mentre que l’última vegada que hi va tenir presència data del 1983, en una etapa amb sortida des de Salou i arribada a la capital del Montsià que va guanyar el ciclista belga Frank Hoste, corredor que posseeix diverses victòries tan al Tour de França com al Giro d’Itàlia. Altres guanyadors han sigut l’italià Cipriano Chemello (1.969), el navarrès Jesús Loroño (1.951) o el francès Simon Tequi (1.926), entre d’altres.
Per la seva banda el Delta de l’Ebre representa l’hàbit aquàtic més important de Catalunya i un dels més importants del Mediterrani occidental, amb una extensió de 320km2. El Delta es caracteritza per tenir unes característiques físiques, geogràfiques i naturals molt singulars. Escenaris molt particulars de gran bellesa natural que podrem gaudir amb el pas de la Volta el proper mes de març.
D’aquesta manera, l’etapa de la Volta a les Terres de l’Ebre unirà el Parc Natural dels Ports i el Parc Natural del Delta de l’Ebre en un recorregut que promet ser espectacular i passar per les quatre comarques del territori. Així mateix, l’organització de la Volta a Catalunya i les autoritats del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona han mostrat la seva voluntat per tal de que l’edició de 2026 tingui una etapa al Camp de Tarragona i la Costa Daurada, un territori que inclou les comarques del Tarragonès, Baix Penedès, Baix Camp, Alt Camp, Priorat i Conca de Barberà.
Enric Adell, alcalde de Paüls mostrava la satisfacció del municipi de formar part per primera vegada, d’una prova històrica com la Volta; “Estem molt contents de fer història a Paüls, acollint la sortida d'una etapa de la Volta Catalunya, un esdeveniment ciclista internacional. Després de ser seu de curses de muntanya de gran prestigi, aquest nou repte reafirma el potencial del nostre poble i del territori de les Terres de l'Ebre com a referent en cicloturisme. Aquesta fita ens fa mirar cap al futur amb il·lusió i confiança per continuar creixent.”
Per la seva banda, l’alcalde d’Amposta Adam Tomàs, ha destacat la importància del pas d’una prova com la Volta per la capital del Montsià; "Que un esdeveniment de la projecció de la Volta Ciclista Catalunya faci parada a Amposta, en l’arribada d’una etapa, amb tot el que això comporta a nivell de promoció de la ciutat, és una gran oportunitat. Amposta som ciutat esportiva per excel·lència que a més compta amb el segell de Turisme Esportiu i sabem que tenir esdeveniments d'aquest impacte social i econòmic ens ajuden a visibilitzar-nos encara més. Només em queda agrair a l'equip de la Volta la seua confiança per haver-nos escollit com a final d'etapa".
Rubèn Peris, Director General de la Volta Ciclista a Catalunya remarcava la importància de l’acord establert, que donarà protagonisme a les comarques del sud; “Estem molt contents que les Terres de l’Ebre tornin a ser protagonistes d’una etapa en la propera edició. Els paisatges tan singulars de la zona faran que visquem, sense cap mena de dubte, una jornada ciclista que ens deixarà unes estampes de gran bellesa natural, a banda que a nivell esportiu pot ser una etapa decisiva”, ha manifestat.
Precisament, una de les etapes més èpiques i emocionants que es recorden en els darrers anys a la Volta és la celebrada el 2022 entre Salou i Cambrils. Una etapa de mitja muntanya i gairebé 170km per la Costa Daurada, on l’equatorià Richard Carapaz i el colombià Sergio Higuita van protagonitzar una escapada per al record, que va capgirar la classificació de la prova. Una jornada on la pluja va fer acte de presència posant encara més èpica a una etapa que va recórrer carreteres de la Costa Daurada a Prades, el Coll de la Teixeta, Capafonts o la Mussara.
El desembarcament d’una prova UCI World Tour com la Volta, que mou una infraestructura de grans dimensions i un gruix humà de centenars de persones entre organització, equips, corredors, premsa nacional i internacional, etc... permetrà que les imatges de les Terres de l’Ebre donin la volta al món, gràcies a la retransmissió televisiva de la prova catalana per 190 països de tot el mon.