Presentades la Volta a Catalunya femenina i masculina amb participació i recorreguts d’altíssim nivell
28 de febrer 2024 - 20:30 [GMT + 1]
La Volta Ciclista a Catalunya ha celebrat aquest dimecres 28 de febrer la seva presentació oficial 2024, en una edició històrica que presentava conjuntament la 103a edició de la prova masculina, que es tornarà a disputarà entre els dies 18 i 24 de març consolidada dins el calendari UCI WorldTour, i primera edició de la prova per etapes femenina, que també portarà les millors ciclistes del món a Catalunya entre els dies 7 i 9 de juny. Dues cites de nivell internacional que suposen un pas més per a la històrica organització catalana.
L’acte, que s’ha pogut seguir en directe pel canal Esport3 i s’ha celebrat a l’Institut Nacional d’Educació Física de Barcelona, ha comptat amb la presència de nombroses autoritats, entre les quals la vicepresidenta del Govern de la Generalitat de Catalunya, Laura Vilagrà, el president de la Volta Ciclista a Catalunya A.E, Rubèn Peris, la secretària general de l’Esport i de l’Activitat Física, Anna Caula, diputats i diputades, alcaldes i alcaldesses, regidors i regidores, entre molts d’altres.
La prova femenina, la gran novetat
La gran novetat d’aquest 2024, la primera edició femenina de la Volta a Catalunya, ha desvetllat el seu recorregut de la mà de la responsable esportiva, Patrícia Ortega. La prova femenina, que es disputarà entre els dies 7 i 9 de juny amb la presència de vint equips internacionals gràcies a la seva categoria internacional UCI 2.1, tindrà tres etapes amb oportunitats per a diferents tipus de ciclistes.
La cursa es posarà en marxa el divendres 7 de juny amb una primera etapa de 100,7 quilòmetres amb sortida i arribada des de Manresa, Ciutat Europea de l’Esport 2024. El seu alcalde, Marc Aloy, ha estat present per explicar la seva aposta com a gran sortida de la prova. La segona etapa, mantenint intacta la identitat de la Volta, tindrà la muntanya com a protagonista amb un recorregut de 95,7 quilòmetres que sortirà des de la Seu d’Urgell i superarà dos ports de primera categoria com la Collada de Toses i La Molina, l’estació de muntanya de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya que serà la primera arribada en altura de la història de la prova.
Finalment, la Volta es tancarà amb una tercera etapa de 119,1 quilòmetres entre Molins de Rei i Barcelona, amb un perfil trencacames amb dos ports puntuables que decidirà la primera vencedora de la prova. La capital de Catalunya, present en totes les edicions de la centenària cursa masculina, no podia faltar com a cirereta del pastís de l’estrena de la prova femenina. La cursa presenta a més una nova pàgina web (www.voltacatalunyafemenina.cat), on es poden consultar tots els seus detalls del recorregut i participació.
Tres arribades en altura i molts retorns
Després de la presentació dels dos cartells oficials d’aquesta edició, obra del dibuixant Oriol Roca, ha estat el torn de la presentació d’un dels secrets més ben guardats: el recorregut de la 103a edició de la Volta Ciclista a Catalunya masculina, del 18 al 24 de març. El president de la Volta, Rubèn Peris, ha comentat les principals característiques de l’esdeveniment: “Serà una Volta amb un participació estel·lar, i amb un recorregut exigent, variat i que aposta clarament per mostrar el territori al món. Estic convençut que viurem un gran espectacle”.
Set etapes que reuniran els millors equips del món i on la muntanya tornarà a ser protagonista: com l’edició anterior, seran protagonistes tres arribades en altura, les estacions de Vallter i Port Ainé i la novetat de Queralt, a Berga, que marcaran el desenvolupament d’una cursa exigent que ha presentat un recorregut amb 23 ports puntables, quatre d’ells de categoria especial i quatre de 1ª categoria.
El dilluns 18 de març, la Volta continuarà el camí iniciat els darrers dos anys i s’obrirà amb una primera etapa de 173,9 quilòmetres amb sortida i arribada a Sant Feliu de Guíxols, que comptarà amb un recorregut de tres ports puntuables pel massís de les Gavarres i que enguany tindrà la novetat de sortir del seu port de la ciutat empordanesa, davant del Club Nàutic.L’alcalde Carles Motas ha participat en l’acte per valorar una aposta de ciutat que farà de Sant Feliu de Guíxols la gran sortida de la Volta fins l’any 2027.
La segona etapa ja portarà la primera arribada en altura de l’edició, amb una etapa de 186,5 quilòmetres amb sortida des de Mataró i arribada a l’estació de Vallter (categoria especial), el sostre ciclista de Catalunya, amb previ pas pel Coll de Coubet.Una de les dues primeres ocasions pels grans escaladors per deixar la seva marca a la Volta, ja que la tercera etapa, que sortirà des de Sant Joan de les Abadesses en el retorn del municipi ripollenc després de 50 anys, acabarà en una altra estació de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya com és Port Ainé. L’estació del Pallars Sobirà, un port de categoria especial, serà la conclusió d’una etapa de 176,7 quilòmetres que serà un veritable repte d’altra muntanya amb la pujada al Port de Toses i al selectiu Port del Cantó.
La cursa continuarà al Pallars Sobirà en la seva quarta etapa, que sortirà des de la seva capital, Sort, en una etapa de 169 quilòmetres que acabarà a la ciutat de Lleida. La capital del Segrià, la tercera seu amb més presències en la història de la cursa després de Barcelona i Manresa, serà protagonista d’un esperat retorn a la Volta després d’onze anys d’absència, amb un perfil amb un sol port puntuable que apunta a ser favorable a una arribada massiva. Per la seva banda, la cinquena etapa unirà dues seus inèdites en la història de la Volta com són Altafulla i Viladecans The Style Outlets. Serà una etapa de 167,3 quilòmetres des de la Costa Daurada fins al Baix Llobregat que transitarà per terrenys trencacames del Litoral català amb dos ports de 2ª categoria com el Coll de les Ventoses i l’Alt de la Creu d’Aragall, que poden deparar sorpreses.
Un dels plats forts d’aquesta Volta arribarà el dissabte 23 de març amb la sisena etapa, una jornada molt esperada on el Berguedà mostrarà tot el seu potencial ciclista i paisatgístic. Serà una etapa de 154,7 quilòmetres amb sortida des de la ciutat de Berga, que no formava part del recorregut de la Volta des de l’any 1959, i arribada en altura al santuari de Queralt, un port de primera categoria que s’estrenarà a la prova catalana. Pel camí, quatre ports de muntanya més, entre els quals destaca l’estrena en competició del temut Coll de Pradell (categoria especial), que formen un còctel explosiu d’altes expectatives esportives per decidir la Volta en la seva penúltima jornada.
Per últim, la setena i última etapa tornarà a tenir la sortida i arribada a la ciutat de Barcelona. La capital de Catalunya, que ha refermat el seu compromís amb la Volta a Catalunya per quatre anys més, veurà sortir a l’Avinguda Maria Cristina una última etapa de 145,3 quilòmetres que recorrerà l’interior del Baix Llobregat, amb ascens inclòs al Coll de la Creu de l’Ordal, i tornarà a la ciutat comtal per afrontar les sis voltes al circuit final amb la dificultat de l’Alt del Castell de Montjuïc.
Un escenari màgic en la història de la Volta i el ciclisme internacional que oferirà un espectacle esportiu i de públic de primer nivell per tancar una 103a edició de la Volta que s’espera de moltes emocions.
Amb grans noms confirmats com Tadej Pogačar, Sepp Kuss, Geraint Thomas o Egan Bernal, la Volta a Catalunya tornarà a comptar amb els millors ciclistes del món a les carreteres catalanes, repartides en set etapes arreu del territori català. Per destacar-ne el seu valor per a les seves seus, han participat de l’acte també el Diputat d’Esports de la Diputació de Girona, Jordi Masquef, el vicepresident primer per la marca Costa Daurada del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Eduard Rovira, i el Diputat d’Esports de la Diputació de Lleida, Òscar Martínez, juntament amb diversos ciclistes que han introduït les etapes, amb la presència a l’acte del ciclista de l’Equipo Kern Pharma, Urko Berrade.
David Escudé, president de l’Àrea d’Esports i Activitat Física de la Diputació de Barcelona i regidor d’Esports de l’Ajuntament de Barcelona, ha posat en valor la presència de la ciutat en l’edició tant femenina com masculina de la Volta en la fase final de la presentació.
Com és habitual, l’acte de presentació ha servit també per entregar les Medalles d’Honor de l’entitat, que enguany han rebut Jordi Altimiras, voluntari de la Volta des de 1982; el periodista esportiu Ramon Besa; l’ex membre de la Junta Directiva i tresorer de la Volta, Joan Calaf, absent a l’acte per motius de salut; l’ex ciclista, dirigent i organitzador Carles Meléndez i l’ex ciclista Marta Vilajosana, actual directora tècnica de la Federació Catalana de Ciclisme.
El final de festa l’ha posat “La Bicicleta”, la cançó oficial de la Volta a Catalunya 2024 gràcies al concurs iCat Volta que han interpretat els seus autors Sula i Cookah P.