Facebook
Twitter
última hora
Simon Yates (Michelton-Scott) guanya a Montjuïc i Alejandro Valverde (Movistar) s'emporta la seva tercera Volta a Catalunya
Notícia
24.03.2017
La extraordinària passió ciclista de les terres de l'Ebre

La Volta Catalunya roda durant dos dies per les Terres de l'Ebre. Concretament, la cinquena etapa amb inici a Valls i amb meta a Lo Port, Tortosa, i la sisena etapa que es disputa entre Tortosa i Reus. Les terres del sud del principat viuen amb entusiasme inusitat l'esport de les dues rodes, sigui per la bonança climatològica o ja sigui per la diversitat orogràfica del territori que compta amb multitud de carreteres que discorren a cavall entre el parc natural del Delta i el parc natural dels Ports.

Abans de tot, cal esmentar la col·laboració de Raul Querol, president de la Penya Ciclista Baix Ebre, que amb el seu testimoni ens acosta a conèixer de més a prop la passió i l'estima que tenen els ebrencs per la bicicleta. La penya ciclista Baix Ebre fundada el 1952, inicialment naixé com una secció més del Club Deportiu Tortosa i que sota el lema de "ja arribarem" reuneix més de 100 ciclistes que mantenen viva la passió per a les dues rodes. La mostra de la devoció que tenen els tortosins pels pedals i tot allò que els envolta és l'existència de dos equipaments municipals dedicats exclusivament a la pràctica del ciclisme: l'històric Velòdrom i l'àrea ciclista de Vinallop. La creació i el funcionament d'aquests espais són possibles a causa de la reivindicació i mobilització de la comunitat ciclista de la ciutat per mantenir viu aquest esport.

És més, quan s'acosta un esdeveniment com la Volta és quan els ciclistes ebrencs ho celebren com si fos Festa Major. En aquest sentit cal destacarla decoració dels aparadors amb motius ciclistes de les botigues o les trucades que reben les depèndencies municipals sol·licitant informació per assistir a la ciutat o al port per veure el pas dels corredors. I és que el darrer cop que va arribar la Volta a Tortosa, sense comptar l'edició d'enguany, va ser fa 26 anys. En aquella ocasió va ser el colombià Lucho Herrera que coronavaLo Port del Mont Caro. Una edició que seria recordada per un podi final amb les primeríssimes figures del moment: Induráin, Perico Delgado i el suís Alez Zülle es van repartir els tres calaixos del podi per aquest mateix ordre.

Sembla ser una evidència que els habitants de l'Ebre puguin tenir en el seu codi genètic una metzina que els faci perdre l'oremus, i perdonin l'expressió col·loquial, per tot alló que necessiti la tracció de les cames per fer-lo anar. I no només els ebrencs, el ciclista manacorí Miquel Mas, campió en diverses disciplines de pista, es va proclamar campió de món amateur en la modalitat "moto stayer" (seguir una motocicleta comercial) amb els colors de la Penya Ciclista Baix Ebre l'any 1965. Cal fer esment que Mas comptava amb uns llaços afectius molt estrets amb Tortosa, de fet, aquesta estima per la ciutat va quedar palesa amb una maniobra que va fer el mateix Mas per portar a la llera de l'Ebre un dels projectes ciclistes probablement més ambiciosos d'Europa.

Fet i fet, el ciclista balear va maniobrar perquè el projecte rus liderat per Alexander Kuznetsov, pare del ciclisme rus, s'instal·lés a Tortosa. El rus a adquirir una antiga granja de pollastres per construir la seva acadèmia, allà on abans només s'escoltava l'escataineig de l'aviram s'hi va començar a escoltar la disciplina quasi soviètica que imposada a cop de xiulet. En altres paraules, de la mà de Kuznetsov i esculpits per la pista del velòdrom, fins a 7 ors olímpics i incomptables medalles en campionats del món han sortit del planter que el Lokomotiv té a l'Ebre. Eugeni Berzin, Viatcheslav Ekimov, Piotr Ugrumov, Markov són noms que han quedat a la memòria dels seguidors d'arreu del món. Tots ells poden dir que són mig russos i mig tortosins.

De ben segur que aquest territori emana unes vibracions úniques que desperten un amor incondicional cap a aquestes màquines de fabricar felicitat que en diuen bicicleta. Us convidem a fer-vos vostra la proclama de la penya ciclista Baix Ebre: ja arribarem! Això sí, posant més èmfasi en el viatge que no pas en el destí.

 

Aquesta web utilitza cookies propies i de tercers per millorar la teva experiència de navegació.