2011

La "Volta" del Centenari. El 27 de març de 2011 finalitzava l'edició del Centenari de la "Volta" Ciclista a Catalunya amb la victòria final d'Alberto Contador. Però uns mesos després Contador era sancionat per un positiu en un control antidòping del Tour de França del 2010, i era, per tant, desposeit de la seva victòria de la "Volta" del Centenari, sent el guanyador final l'italià Michele Scarponi.

La "Volta" del Centenari va començar a Lloret de Mar amb la victòria del letó Smukulis. L'esprintador italià Petacchi va guanyar a Banyoles. La tercera etapa, amb final a l'estació de Pal, a Andorra, la va guanyar Contador per davant d'Scarponi i Leipheimer. La resta d'etapes van acabar en esprint final amb victòries del portugués Cardoso al Vendrell, el francès Dumoulin a Tarragona i Barcelona i l'espanyol Rojas a Mollet del Vallès.

En la darrera etapa l'americà Leipheimer, que anava segon a la general, no va prendre la sortida per trobar-se malalt.

Després de la desqualificació de Contador, la carrera la va acabar guanyant l'italià Michele Scarponi per davant de l'irlandès afincat a Girona Daniel Martin i de l'americà Chris Horner.

91a Volta Ciclista a Catalunya

1a etapa Lloret de Mar – Lloret de Mar 166km Gatis Smukulis
2a etapa Santa Coloma de Farners – Banyoles 169km Alessandro Petacchi
3a etapa La Vall d’en Bas – Andorra Vallnord 184km Alberto Contador*
4a etapa La Seu d’Urgell – El Vendrell 195km Manuel Cardoso
5a etapa El Vendrell – Tarragona 205km Samuel Dumoulin
6a etapa Tarragona – Mollet del Vallès 195km José Joaquín Rojas
7a etapa Parets del Vallès – Barcelona 124km Samuel Dumoulin

Podi: Michele Scarponi* / Dan Martin / Chris Horner *Desqualificació Alberto Contador


2012

El suís Michael Albasini va guanyar la "Volta" Ciclista a Catalunya 2012. El ciclista del conjunt australià GreenEdge va vèncer a les dues primeres etapes, a Calella després d'una escapada i a Girona a l'esprint del grup principal.

La tercera etapa amb final a Port-Ainé, després de passar per Coubet, Toses i Cantó, va ser retallada a mitja pujada del Cantó per les adverses condicions climatològiques que van haver de patir els participants.

Els temps de l'etapa no van comptar per a la classificació general i això va permetre Albasini mantenir el liderat de la prova amb una certa comoditat fins al final de la "Volta". A l'etapa que arribava a Ascó, amb victòria d'Uran, els principals rivals del líder van intentar deixar-lo a les rampes de Paumeres sense èxit, igual que va passar a l'etapa de Manresa, guanyada pel francès Simon, a les rampes de Montserrat.

La única etapa on Albasini va perdre temps va ser l'arribada a Badalona on Samuel Sánchez va sorpendre el pilot guanyant l'etapa i esgarrapant dos segons al líder, temps insuficient per guanyar la "Volta". La darrera etapa, amb arribada a Sarrià, i nova victòria del francés Simon, va ser molt nerviosa i Sánchez ho va tornar a intentar a Vallvidrera.

Poc podia esperar Albasini que la victòria a Calella li valdria la victòria final a la "Volta". Al podi final el van acompanyar Samuel Sánchez, de l'Euskaltel-Euskadi, i el belga Jurgen Van den Broek de l'equip Lotto-Belisol.

92a Volta Ciclista a Catalunya

1a etapa Calella – Calella 139km Michael Albasini
2a etapa Girona – Girona 161km Michael Albasini
3a etapa La Vall d’en Bas – Port Ainé 210km Janez Brajkovic
4a etapa Tremp – Ascó 199km Rigoberto Urán
5a etapa Ascó – Manresa 207km Julien Simon
6a etapa St. Fruitós del Bages – Badalona 169km Samuel Sánchez
7a etapa Badalona – Barcelona 120km Julien Simon

Podi:     Michael Albasini / Samuel Sánchez / Jürgen Van den Broeck


2013

L'irlandès Daniel Martin (Garmin Sharp) ha guanyat la 93 edició de la "Volta" Ciclista a Catalunya amb 17 segons d'avantatge sobre Joaquim Rodriguez (Team Katusha) i 34 sobre Michele Scarponi (Lampre-Merida).

Els tres integrants del podi final van formar part del grup de 13 corredors que es va escapar en l'alt de Collsacreu en els últims quilòmetres de la primera etapa, amb sortida i arribada a Calella. El moviment produït per l'equip Sky Procycling, amb el seu cap de files Bradley Wiggins al capdavant, va fer una primera selecció en la carrera. El belga Gianni Meersman (Omega Pharma-Quick Step) va ser el vencedor de la primera etapa.
Igual que va passar l'any anterior amb el suís Michele Albasini, el belga Meersman va aconseguir la victòria en la segona etapa vestint de líder. En una etapa plana entre Girona i Banyoles, el belga va tornar a ser el més ràpid a l'esprint.

En la tercera etapa, amb arribada a Vallter 2000, l'equip Movistar Team va aconseguir la vitoria d'etapa, amb el colombià Nairo Quintana, i el liderat de la prova, amb Alejandro Valverde.

Poc li va durar el liderat a Valverde, que en l'etapa reina, patia una ciguda en la baixada cap a la Seu d' Urgell i havia d'abandonar. D'una primerenca escapada de 23 corredors, va sortir el guanyador de l'etapa, l'irlandès Martin, que a més aconseguia el liderat, amb una renda de 10 segons d'avantatge sobre Purito Rodríguez.

Les següents dues etapes, amb finals a Lleida i Valls, es van resoldre a l'esprint, amb victòries de François Parisien (Team Argos-Shimano) i Simon Gerrans (Orica-GreenEdge) respectivament. El líder Martin aconseguí augmentar el seu avantatge en set segons gràcies a guanyar dos esprints bonificats.

L'última etapa, amb el circuit final de Montjuïc, va oferir emoció fins a l'últim moment. L'italià Michele Scarponi es va escapar amb tres corredors més i durant uns quilòmetres va ser líder virtual. Al final, l'escapada li va servir per aconseguir la tercera posició de la classificació general. L'etapa final va ser guanyada per un dels escapats, el belga Thomas De Gendt (Vacansoleil-DCM).

93a Volta Ciclista a Catalunya

1a etapa Calella – Calella 159km Gianni Meersman
2a etapa Girona – Banyoles 161km Gianni Meersman
3a etapa Vidreres – Vallter 2000 180km Nairo Quintana
4a etapa Llanars (Vall Camprodon) – Port Ainé 217km Dan Martin
5a etapa Rialp – Lleida 156km François Parisien
6a etapa Almacelles – Valls 178km Simon Gerrans
7a etapa El Vendrell – Barcelona 122km Thomas De Gendt

Podi: Dan Martin / Joaquim Rodríguez / Michelle Scarponi


2014

Joaquim “Purito” Rodríguez (Katusha) ha estat el vencedor de la 94a “Volta” a Catalunya, una de les edicions més lluïdes de la història de la prova quant a participació, atès que els quatre primers classificats del passat Tour de França estaven a la sortida de Calella. I un dels quatre, el català, Joaquim Rodríguez, n'ha resultat el vencedor.

La cursa va començar amb dues arribades massives, a Callela i Girona, guanyades per l'eslovè Luka Mezgec (Giant-Shimano). Mezgec va haver de superar l'alt de Collsacreu en l'etapa inicial, on tot i haver-hi moviments en el descens no es va escapar cap grup com l'any anterior. En canvi, camí de Girona, la pluja va ser el principal obstacle pel gran grup, que va arribar junt a meta malgrat l'intent d'escapada en solitari de Thomas Voeckler (Europcar).

La muntanya va arribar a la tercera etapa, amb el final a La Molina, que va acabar sent decisiva en la resolució de la cursa. Allà va ser on el “Purito” es va col·locar líder, responent en l'últim quilòmetre a un atac de Chris Froome (Sky). L'avantatge que allà va aconseguir no el va recuperar cap dels seus rivals directes en les etapes posteriors.

Ni tan sols en l'etapa reina, acabada a Vallter 2000 amb un recorregut de moltíssim desgast previ i neu durant tota la pujada final, va fer patir al líder. L'etapa se la va endur el nord-americà Tejay Van Garderen (BMC), finalment tercer a la classificació general, per davant del francès Romain Bardet, i Alberto Contador (Saxo-Tinkoff), segon a la general, va recuperar només un segon.

La cinquena etapa, acabada a Valls, va ser l'última arribada massiva, i de nou el triomfador va ser un Mezgec pletòric, que va aguantar al gran grup tot i la gran quantitat de moviments entre aspirants a la general que es van veure al coll de Lilla, coronat a menys de 10 quilòmetres de meta.

Tanmateix, les escapades van ser les protagonistes de les dues últimes etapes. Stef Clement (Belkin), guanyador final de la classificació de la muntanya, va rematar un grup de nou ciclistes amb un bon atac a l'últim quilòmetre a Vilanova i La Geltrú. I Lieuwe Westra (Astana) va ser el guanyador en solitari a Barcelona després de vuit passos per Montjuïc, mentre els favorits s'atacaven sota la pluja però acabaven arribant junts.

D'aquesta manera, Rodríguez ha sumat la seva segona Volta a Catalunya després d'edició de 2010, en la qual es va convertir en el primer a català a endur-se la victòria a la general des de Pepe Recio l'any 1983. L'alemany Michel Koch (Cannondale) s'ha emportat el Trofeu Miquel Poblet i la classificació dels esprints intermedis gràcies a tres escapades i Garmin-Sharp ha guanyat la classificació per equips.

94a Volta Ciclista a Catalunya

1a etapa Calella – Calella 170km Luka Mezgec
2a etapa Mataró – Girona 168km Luka Mezgec
3a etapa Banyoles – La Molina (Alp) 163km Joaquim Rodríguez
4a etapa Alp – Vallter 2000 (Setcases) 166km Tejay Van Garderen
5a etapa Llanars Vall de Camprodon – Valls 218km Luka Mezgec
6a etapa El Vendrell - Vilanova i la Geltrú 172km Stef Clement
7a etapa Barcelona – Barcelona 120km Lieuwe Westra

Podi: Joaquim Rodríguez / Alberto Contador / Tejay Van Garderen


2015

L'australià Richie Porte (Sky) ha estat el vencedor final de la 95a “Volta” a Catalunya, que novament ha tingut una resolució molt apretada en la jornada final, que ha acabat Barcelona amb vuit passos per l'alt de Montjuïc. Porte ha acabat només amb 4 segons d'avantatge respecte Alejandro Valverde (Movistar), que ha tancat una “Volta” brillant amb un tercer triomf d'etapa, i amb 5 segons sobre l'italià Domenico Pozzovivo (Ag2r La Mondiale).

Una Volta que va començar amb inici a Calella i victòria pel polonès Maciej Paterski, mentre que a la segona etapa les primeres espases ja van començar a moure's. Alejandro Valverde va triomfar a Olot, Valls i Barcelona, mentre que altres ciclistes com Domenico Pozzovivo, a Girona, i Tejay Van Garderen, a La Molina, també van poder alçar els braços. 

Una Volta novament amb un guanyador de prestigi i gran nivell entre els seus participants.

95a Volta Ciclista a Catalunya

1a etapa Calella – Calella 185km Maciej Paterski
2a etapa Mataró – Olot 192km Alejandro Valverde
3a etapa Girona – Girona 156km Domenico Pozzovivo
4a etapa Tona – La Molina (Alp) 188km Tejay Van Garderen
5a etapa Alp – Valls 195km Alejandro Valverde
6a etapa Cervera – Port Aventura 194km Sergei Chernetski
7a etapa Barcelona – Barcelona 126km Alejandro Valverde

Podi: Richi Porte / Alejandro Valverde / Domenico Pozzovivo


2016

Nairo Quintana (Movistar) es va convertir en el tercer colombià que guanya la cursa després d’Álvaro Mejía (1993) i Hernán Buenahora (1998) i, malgrat que no va poder adornar l'èxit amb cap triomf d'etapa, el va aconseguir de manera totalment merescuda.

El gran dominador de les arribades massives les dues primeres etapes va ser el francès de Cofidis Nacer Bouhanni, que es va imposar a Calella i Olot. La muntanya va arribar a la tercera etapa, amb triomf a La Molina de l'irlandès Dan Martin -guanyador de la Volta 2013-.

El sempre combatiu Thomas de Gendt va guanyar a l'etapa reina de Port Ainé, mentre que l'holandès Wout Poels va imposar-se a Valls. Quintana va superar en la classificació general a Alberto Contador i a Dan Martin en una edició molt disputada i amb grans noms en les primeres posicions.

96a Volta Ciclista a Catalunya

1a etapa Calella – Calella 175km Nacer Bouhanni
2a etapa Mataró – Olot 178km Nacer Bouhanni
3a etapa Girona – La Molina (Alp) 172km Dan Martin
4a etapa Bagà – Port Ainé (Rialp) 172km Thomas De Gendt
5a etapa Rialp – Valls 187km Wout Poels
6a etapa St. Joan Despí – Vilanova i la Geltrú 197km Davide Cimolai
7a etapa Barcelona – Barcelona 136km Alexei Tsatevich

Podi: Nairo Quintana / Alberto Contador / Dan Martin


2017

El vencedor de la 97a edició de la "Volta" Ciclista a Catalunya, el murcià Alejandro Valverde (Movistar Team), ha tancat de la millor manera possible una cursa que ha dominat de cap a peus, sumant la victòria d'etapa en el setè i últim etapa de la cursa. Valverde sumava així l'any 2017 la seva segona "Volta" després de la de 2009.

La Volta va recuperar per aquesta edició número 97 una contrarrellotge per equips, que va guanyar el BMC a Banyoles, mentre que sprinters com Davide Cimolai (Calella), Nacer Bouhanni (Igualada) o Daryl Impey (Reus) van poder celebrar una victòria d'etapa.

El gran dominador sense cap mena de dubte va ser Alejandro Valverde, amb tres victòries d'etapa a La Molina, Lo Port i Barcelona, i va estar acompanyat al podi per Alberto Contador i el jove català de Vilanova i la Geltrú, Marc Soler.

97a Volta Ciclista a Catalunya

1a etapa Calella – Calella 179km Davide Cimolai
2a etapa Pla de l’Estany (Banyoles – Banyoles) 41,3km BMC
3a etapa Mataró – La Molina (Alp) 188km Alejandro Valverde
4a etapa Llívia – Igualada 194km Nacer Bouhanni
5a etapa Valls – Lo Port (Tortosa) 182km Alejandro Valverde
6a etapa Tortosa – Reus 189km Daryl Impey
7a etapa Barcelona – Barcelona 138km Alejandro Valverde

Podi:  Alejandro Valverde / Alberto Contador / Marc Soler


2018

Alejandro Valverde Belmonte va aconseguir la seva tercera Volta Ciclista a Catalunya en l'edició 98a de la cursa, revalidant la seva victòria de l'any anterior (2017), a més del triomf de 2009. Novament Valverde va exhibir-se a la "Volta", on va sumar dues victòries d'etapa més, a Valls i La Molina.

El murcià iniciava així una temporada fantàstica que acabava amb el triomf al Campionat del món de Innsbruck, proclamant-se per primer cop Campió del Món. Va ser una Volta de descobriments, com els del sprinter colombià Álvaro Hodeg (guanyador a Calella) o de l'alemany Max Schachmann (vencedor a Torrefarrera), però també de noms consolidats com el de Thomas De Gendt, amb un triomf espectacular en solitari a Camprodon, o del colombià Jarlinson Pantano, guanyador a Vielha, on feia 25 anys que la Volta no acabava.

La darrera etapa va ser per un altre nom que donaria molt a parlar en l'any 2018: Simon Yates, que es va imposar a Barcelona i mesos després guanyaria la Vuelta a España.

Una Volta espectacular amb un nom per a la història: Alejandro Valverde.

98a Volta Ciclista a Catalunya  

1a etapa Calella – Calella 152km Álvaro Hodeg
2a etapa Mataró – Valls 175km Alejandro Valverde
3a etapa St. Cugat del Vallès – Camprodon 153km Thomas De Gendt
4a etapa Llanars – La Molina (Alp) 170km Alejandro Valverde
5a etapa Llívia – Vielha Val d’Aran 212km Jarlinson Pantano
6a etapa Vielha Val d’Aran – Torrefarrera 194km Max Schachmann
7a etapa Barcelona – Barcelona 154km Simon Yates

Podi: Alejandro Valverde / Nairo Quintana / Pierre Roger Latour


2019

Miguel Ángel López va ser el vencedor de la 99a edició de la «Volta» Ciclista a Catalunya, impulsat per la victòria assolida en l’exigent quarta etapa, amb final a l’estació de La Molina. El ciclista colombià de l’Astana va ser el més regular d’una edició que va comptar amb un cartell de luxe, amb participants tan il·lustres com Chris Froome (Sky), Egan Bernal (Sky), Alejandro Valverde (Movistar), Nairo Quintana (Movistar), Simon i Adam Yates (Mitchelton Scott), Thibaut Pinot (Groupama-FDJ) o Richard Carapaz (Movistar).

Per vuitè any consecutiu, la Volta va arrencar amb una etapa inaugural a Calella. La victòria de Thomas de Gendt en aquesta primera etapa va permetre al corredor belga del Lotto Soudal fer-se amb el mallot de líder, que va defensar durant les tres primeres jornades de la cursa.

També va destacar l’actuació de Michael Matthews que va signar dos triomfs d’etapa. L’australià del Team Sunweb va fer-se en la victòria en la segona, entre Mataró i Sant Feliu de Guíxols, després d’un frec a frec amb Valverde en es metres finals. En aquesta jornada, Chris Froome, quatre cops vencedor del Tour, va patir una caiguda que el va apartar de la lluita per la general. Matthews va repetir triomf en la sisena etapa, entre Valls i Vila-Seca, demostrant una vegada més la seva potència en els metres finals.

El primer contacte amb l’alta muntanya va arribar a la tercera etapa, que va connectar Sant Feliu de Guíxols i Vallter 2000. Adam Yates (Mitchelton Scott) va fer-se amb el triomf després d’un estret frec a frec durant l’ascens amb altres favorits a la general, com Bernal, Quintana i ‘Superman’ López.

Miguel Ángel López va exhibir-se en l’etapa següent, entre Llanars i La Molina, i que també va acabar en alçada. El colombià va fer-se amb el lideratge de la general, que ja no va deixar escapar en les tres últimes jornades de cursa. Tot i això, va haver d’esforçar-se fins l’últim dia per mantenir el mallot de líder. En l’última etapa, amb el tradicional circuit per la muntanya de Montjuïc de Barcelona, López va haver de respondre a l’atac d’Adam Yates, que amb l’ajuda del seu germà Simon, va mantenir l’emoció pel desenllaç de la prova. Adam Yates va acabar segon de la general, mentre que Bernal, que quatre mesos després seria el flamant vencedor del Tour, va completar el podi.

99a Volta Ciclista a Catalunya  

1a etapa Calella – Calella 164km Thomas de Gendt
2a etapa Mataró – Sant Feliu de Guixols 166.7km Michael Mathews
3a etapa Sant Feliu de Guixols – Vallter 200 180km Adam Yates
4a etapa Llanars – La Molina 150.3km Miguel Ángel López
5a etapa Puigcerdà – Sant Cugat del Vallès 188.1km Maximilian Schachmann
6a etapa Valls – Vila-seca 169.1km Michael Mathews
7a etapa Barcelona – Barcelona 143.1km Davide Formolo

Podi: Miguel Ángel López / Adam Yates /Egan Bernal


2021

La 100a edició de la Volta Ciclista a Catalunya va haver d'esperar un any més per la pandèmia de la Covid-19, però la seva celebració l'any 2021 va ser tot un èxit de participació i organització, amb vencedors il·lustres que van dignificar la cursa.

Amb inici a Calella, la Volta va començar amb la victòria sorpresa del jove danès Andreas Kron (Lotto Soudal), que es va imposar en una escapada formada per un petit grup. La Volta recuperava en el centenari d'edicions una contrarrellotge individual pel Pla de l'Estany, on l'INEOS va exhibir el seu potencial i campió del món de la disciplina Rohan Dennis va emportar-se el triomf.

Un cop va arribar la muntanya va seguir el domini de l'INEOS. Adam Yates repetia victòria i agafava el lideratge a Vallter 2000, mentre que a l'arribada a Port Ainé el colombià Esteban Chaves es reivindicava amb un triomf de molt mèrit.

Manresa també va ser protagonista de l'edició centenària amb una etapa preciosa que tenia Montserrat com a gran al·licient, i l'alemany Lennard Kämna es va imposar en solitari. A la sisena etapa, amb inici a Tarragona i final a Mataró, el tricampió del món Peter Sagan va obsequiar als aficionats amb una magnífica victòria a l'esprint, en la seva primera participació a la Volta.

El tancament de la 100a edició es va fer un cop més a Barcelona, on l'incombustible Thomas de Gendt va sumar un nou triomf en solitari a la Volta. La general va ser dominada clarament per l'INEOS Grenadiers, en un podi històric amb tres representants del seu equip. La glòria d'una edició tan especial va ser pel britànic Adam Yates, acompanyat per l'australià Richie Porte i el gal·lès Geraint Thomas.

Una edició inoblidable per commemorar 100 curses de llegenda!

 

100a Volta Ciclista a Catalunya  

1a etapa Calella – Calella 178,5km Andreas Kron
2a etapa Pla de l'Estany (Banyoles - Banyoles) CRI 18,5km Rohan Dennis
3a etapa Canal Olímpic - Vallter 2000 203,5km Adam Yates
4a etapa Ripoll – Port Ainé 166,5km Esteban Chaves
5a etapa La Pobla de Segur – Manresa 201.5km Lennard Kämna
6a etapa Tarragona - Mataró 194km Peter Sagan
7a etapa Barcelona – Barcelona 133km Thomas De Gendt

Podi: Adam Yates / Richie Porte / Geraint Thomas


2022

La 101a edició de la Volta a Catalunya va iniciar-se amb la novetat de la sortida des de Sant Feliu de Guíxols després de nou edicions consecutives sortint des de Calella. L’australià Michael Matthews va ser el primer líder de la cursa, guanyant a l’esprint al mateix final on ja havia triomfat l’any 2019, mentre que el seu company d’equip Kaden Groves va ser el més ràpid a la segona etapa, una especial jornada que va sortir de L’Escala per primer cop a la història de la Volta i va acabar a Perpinyà 67 anys després de la darrera visita de la cursa.

La muntanya va arribar a la tercera etapa entre Perpinyà i La Molina, on l’australià Ben O’Connor va ser capaç d’agafar el liderat després de guanyar l’etapa en solitari. La situació va canviar a la quarta etapa, amb sortida a la Seu d’Urgell i arribada a l’estació de Boí Taüll, on va guanyar Joao Almeida per davant del colombià Nairo Quintana, que es va posar líder, tot i que empatat a temps amb el portuguès. Això va fer que una bonificació en un esprint intermedi de la cinquena etapa, que va unir la Pobla de Segur i Vilanova i la Geltrú, permetés a Almeida vestir-se com a líder al final d’una jornada resolta a l’esprint, on va guanyar el jove britànic Ethan Vernon.

Semblava que aquest duel ajustat entre Almeida i Quintana podia marcar els últims dies de cursa, però tot va canviar en la sisena etapa a la Costa Daurada, amb un recorregut de mitja muntanya entre Salou i Cambrils en un dia de pluja que va permetre a Richard Carapaz i Sergio Higuita trencar la cursa des del primer port del dia, el Coll de les Llebres-Mussara. El primer, vigent campió olímpic, es va endur la victòria d’etapa, mentre que Higuita es posava líder a falta de l’última etapa. El final a Barcelona, amb el protagonisme del Castell de Montjuïc, va oferir de nou una bonica batalla, però finalment un grup reduït es va jugar la victòria d’etapa, amb triomf per l’italià Andrea Bagioli, mentre que Higuita, Carapaz i Almeida pujaven al podi final de la classificació general, que per cinquè cop a la història proclamava la victòria d’un ciclista colombià.

101a Volta Ciclista a Catalunya

 1a etapa   Sant Feliu de Guíxols – Sant Feliu de Guíxols  171,2km    Michael Matthews
 2a etapa  L’Escala – Perpinyà  202,4km  Kaden Groves
 3a etapa  Perpinyà – La Molina  161,1km  Ben O’Connor
 4a etapa  La Seu d’Urgell – Boí Taüll  166,7km  João Almeida
 5a etapa  La Pobla de Segur – Vilanova i la Geltrú  206,3km  Ethan Vernon
 6a etapa  Costa Daurada (Salou-Cambrils)  167,6km  Richard Carapaz
 7a etapa  Barcelona – Barcelona  138,6km  Andrea Bagioli

Podi: Sergio Higuita / Richard Carapaz / João Almeida


2023

Des de la primera etapa, la 102a edició de la Volta a Ciclista a Catalunya va demostrar que viuria un duel molt esperat entre Primož Roglič (Team Jumbo-Visma), tot un triple vencedor de Vuelta a Espanya i podi a les tres Grans Voltes, i el campió del món Remco Evenepoel (Soudal-Quick Step), els dos amb el Giro d’Itàlia en el punt de mira. Un duel de gran prestigi per una Volta que un any més comptava amb una participació de luxe i un recorregut excepcional pel fet de tenir tres arribades en altura.

Finalment, Roglič va ser capaç de ser líder de la cursa des de la primera etapa fins a l’última per endur-se un triomf de prestigi en el seu palmarès, tot i que el duel va ser intens. L’eslovè va aconseguir la victòria a l’etapa inicial a Sant Feliu de Guíxols, imposant-se en un esprint de potència davant d’Evenepoel.

Posteriorment vindrien dues etapes en arribades en altura. En la primera, una segona jornada entre Mataró i l’estació d’esquí de Vallter, l’italià Giulio Ciccone (Trek-Segafredo) va aconseguir superar a l’eslovè i el belga en un emocionant esprint. Per la seva banda, en la tercera etapa amb sortida inèdita des d’Olost i arribada a La Molina amb pas pel Coll de Coubet i La Creueta, Evenepoel va ser capaç de batre a Roglič i igualar la classificació general.

La igualtat es va mantenir a la quarta etapa, disputada entre Llívia i Sabadell, que es va resoldre amb victòria a l’esprint de Kaden Groves (Alpecin-Deceuninck). Tot semblava que es decidiria a la cinquena etapa, amb un recorregut íntegre per les Terres de l’Ebre amb sortida a Tortosa i l’exigent arribada a Lo Port, on Roglič va fer valer la seva experiència per sumar la seva segona victòria d’etapa i ampliar el seu avantatge amb Evenepoel a deu segons.

L’australià Groves va repetir victòria a la sisena etapa malgrat la batalla viscuda en el recorregut trencacames amb sortida a Martorell i arribada a Molins de Rei, que va oferir un nou capítol del duel entre Roglič i Evenepoel que també va monopolitzar l’etapa final de Barcelona. Eslovè i belga van arribar destacats a l’Avinguda Rius i Taulet, amb la segona victòria d’etapa pel campió del món sense poder remuntar a un Roglič que va celebrar el seu triomf en el podi final per davant del mateix Evenepoel i del portuguès João Almeida (UAE Team Emirates), que repetia el seu podi de l’edició anterior.

102a Volta Ciclista a Catalunya

 1a etapa   Sant Feliu de Guíxols – Sant Feliu de Guíxols  164,6km    Primož Roglič
 2a etapa  Mataró – Vallter  165,4km  Giulio Ciccone
 3a etapa  Olost – La Molina  180,6km  Remco Evenepoel
 4a etapa  Llívia – Sabadell  188,2km  Kaden Groves
 5a etapa  Terres de l'Ebre (Tortosa-Lo Port)  176,6km  Primož Roglič
 6a etapa  Martorell – Molins de Rei  174,1km  Kaden Groves
 7a etapa  Barcelona – Barcelona  135,8km  Remco Evenepoel

Podi: Primož Roglič / Remco Evenepoel / João Almeida


2024

L'eslovè Tadej Pogačar (UAE Team Emirates) era el gran centre d'atenció i també va ser el gran dominador de la 103a Volta Ciclista a Catalunya, que podria haver liderat des de la primera etapa, amb sortida i arribada a Sant Feliu de Guíxols, si no fos perquè l'australià Nick Schultz (Israel-Premier Tech) es va anticipar al pilot amb un atac a l'últim quilòmetre que el va situar com el primer líder per davant de la jova estrella mundial del ciclisme.

Amb tot, Pogačar no va trigar a agafar el comandament de la cursa catalana, amb una gran victòria en solitari en la primera de les tres arribades en altura del recorregut de l'edició, viscuda a l'estació de muntanya de Vallter a la segona etapa. La tercera era una nova etapa de muntanya, acabada a l'estació pallaresa de Port Ainé, encara més dura que l'anterior amb pas pels ports de Toses i el del Cantó, on el doble vencedor del Tour de França va tornar a demostrar la seva superioritat en solitari, reaccionant a un atac d'un Mikel Landa (Soudal Quick-Step) que es consolidava com la seva gran alternativa.

Les arribades de la quarta i cinquena etapa, acabades a la ciutat de Lleida i a Viladecans, es van resoldre amb arribades a l'esprint en què es van endur la victòria els joves Marijn van den Berg (EF Education-EasyPost) i Axel Laurance (Alpecin-Deceuninck), el vigent campió mundial sub23.

La calma abans d'un cap de setmana final de traca i mocador per a Tadej Pogačar, que vestit amb el mallot de líder es va tornar exhibir a l'especial sisena etapa, una jornada d'alta muntanya al Berguedà en què s'estrenava en competició el temut Coll de Pradell i on l'eslovè va protagonitzar una nova escapada de 30 quilòmetres en solitari per arribar victoriós al santuari de Queralt. Una etapa recordada pel seu gran espectacle esportiu i de públic on, una vegada més, Landa va ser la seva gran alternativa, mentre que Egan Bernal (Ineos Grenadiers) s'alçava en posicions de podi. Només quedava la jornada final a Barcelona, acabada amb sis pujades a l'Alt del Castell de Montjuïc, on l'astre eslovè va signar una quarta victòria d'etapa marca de la casa sent el més ràpid d'un esprint reduït i tancant així una de les setmanes més dominants recordades en la història de la cursa.

103a Volta Ciclista a Catalunya

 1a etapa   Sant Feliu de Guíxols – Sant Feliu de Guíxols  173,9km    Nick Schultz
 2a etapa  Mataró – Vallter / Setcases (Vall de Camprodon)  186,5km  Tadej Pogačar
 3a etapa  Sant Joan de les Abadesses – Port Ainé (Pallars Sobirà)  176,7km  Tadej Pogačar
 4a etapa  Sort (Turisme Pallars Sobirà) – Lleida  169km  Marijn van den Berg
 5a etapa  Altafulla – Viladecans The Style Outlets  167,3km  Axel Laurance
 6a etapa  Berga – Queralt  154,7km  Tadej Pogačar
 7a etapa  Barcelona – Barcelona  145,3km  Tadej Pogačar

Podi: Tadej Pogačar / Mikel Landa / Egan Bernal


2025

Primož Roglič (Red Bull-Bora-Hansgrohe) va sumar el seu segon triomf a la classificació general de la Volta a Catalunya en la seva 104a edició, que es va disputar entre els dies 24 i 30 de març.

El primer nom propi de la cursa va ser el del jove britànic Matthew Brennan (Team Visma-Lease a Bike), que als seus 19 anys i 235 dies d'edat va convertir-se el primer líder en ser el més ràpid a l'explosiva arribada de la primera etapa, amb sortida i arribada a Sant Feliu de Guíxols. També un velocista britànic, Ethan Vernon (Israel-Premier Tech), que havia aconseguit la seva primera victòria WorldTour a la Volta de 2022, va ser el guanyador de la segona etapa, entre Banyoles i Figueres.

La primera etapa de muntanya, la jornada més llarga dels últims anys entre Viladecans The Style Outlets i l'estació de La Molina, va veure com el jove valencià Juan Ayuso (UAE Team Emirates) conqueria el liderat en un ajustat esprint davant de Primož Roglič a la mateixa estació d'esquí. El mateix duel es repetiria a l'etapa següent, que unia Sant Vicenç de Castellet i l'arribada a Montserrat després de 30 anys, on l'eslovè va superar a Ayuso per agafar de nou el liderat gràcies a les bonificacions.

Els ventalls van ser protagonistes en la 5a etapa a les Terres de l'Ebre, on Matthew Brennan va aconseguir la seva segona victòria d'etapa en un grup reduït de favorits que es van disputar l'etapa entre Paüls i Amposta, amb Juan Ayuso recuperant el liderat gràcies a un esprint bonificat. La retallada per culpa del fort vent de l'etapa de dissabte al Berguedà, que sense ports de muntanya es va endur el nord-americà Quinn Simmons (Lidl-Trek), va deixar-ho tot obert de cara a la jornada final a Barcelona.

Al circuit de Montjuïc, després d'un emocionant inici d'etapa amb lluita pels esprints bonificats entre Juan Ayuso i Primož Roglič, a qui els separava tan sols 1 segon a la classificació general, l'eslovè va ser capaç de marxar en solitari a 20 quilòmetres de la línia de meta i exhibir-se per guanyar l'etapa final. D'aquesta manera, l'eslovè va superar Ayuso per endur-se la seva segona victòria a la Volta després de l'aconseguida l'any 2023, acompanyat del mateix Ayuso i del balear Enric Mas (Movistar Team) en el podi final.

104a Volta Ciclista a Catalunya

 1a etapa  Sant Feliu de Guíxols – Sant Feliu de Guíxols  178,3km   Matthew Brennan
 2a etapa Banyoles – Figueres  177,3km Ethan Vernon
 3a etapa Viladecans The Style Outlets – La Molina  218,6km Juan Ayuso
 4a etapa Sant Vicenç de Castellet – Montserrat Mil·lenari  188,7km Primož Roglič
 5a etapa Terres de l'Ebre (Paüls – Amposta)  172km Matthew Brennan
 6a etapa Berga – Berga  73km Quinn Simmons
 7a etapa Barcelona – Barcelona  88,2km Primož Roglič

Podi: Primož Roglič / Juan Ayuso / Enric Mas

Segueix-nos

Rebre informacions exclusives de la Volta a Catalunya